Rumah Jawa

Features : Axial planning house with terracotta rooster, airstacking effect and view facing the breathtaking Landscape
The Rumah Jawa responds its context of the potential of the site by 3 main design intentions : the existing house which was at the west side of the area.
The intentions are: First, exposing the view to the west, the view is to the exisiting swimming pool and adjacent to the exisiting house, providing axis to the boundary of exisiting house and the swimming pool. second, by exposing building that avoid west side because of the heat of direct sunlight of tropical climate which can expose the temperature to 33 degree Celsius, third, by designing a building envelope that responds to sunlight angle during 11 am o clock until 3 pm o clock the whole year. The fourth is providing horisontal and vertical wind tunnel to allow fresh air to the building in 24 hours. The design of the building then conclude that the building need to face east at its widest sun exposure to facade, north, and south, but then, the cantilevered concrete prevents direct sunlight the whole year.

The void In the middle of the house functions as air chimney to respond air-stacking effect at its design core forming a stepping expression of tumpang sari, which is been client’s favorite. The design of the opening, rooster at main door wall allows cross air ventilation to happen in the building by having tiny gab on its pattern opening. The chimney allows hot air flows out through the gab. In the afternoon the layout design allows natural lighting coming in so the user doesn’t need to use artificial light.

The layout of Rumah Jawa Residence use attachment and detachment open plan concept, which allows living room, bedrrom and kitchen separated by 2 axis corridor. In the first floor, the space is designed for master bed room, living room, and kitchen, and 2 more bedrooms. The floor to ceiling is designed by having 3 m height to get more spacious space.

Luas Bangunan : 700 sqm
Mulai Konstruksi : 2011
Selesai : 2013
Pemilik : Atie Subiyanto
Arsitek: RAW Architecture (PT. Realrich Architecture Workshop)
Arsitek Utama : Realrich Sjarief IAI.
Tim desain : Bambang Priyono ,Randy Ramadhan Abimanyu ,Andhang Trihamdani, Emmy Ulfah, Roedyanto
Interior desainer : Nina Subiyanto
Insinyur sipil: Ir. Herwin Siregar
ME :PT. Bimal
Qs : PT. Bimal
Kontraktor : PT. Bimal
General manager PT. Bimal : Ir. Bambang P V Adi, IAI