Bioclimatic House – Bare Minimalist

Categories: Indonesia Private

Award : Finalist of Indonesia Institute of Architects Award 2012

The Bare Minimalist Residence responds its context of the potential of the site by 3 main design intentions into one narrow site: 8 m x 24 m facing south side. The intentions are: First, by exposing building that avoid west side because of the heat of direct sunlight of tropical climate which can expose the temperature to 33 degree Celsius, second, by designing a building envelope that responds to sunlight angle during 11 am o clock until 3 pm o clock the whole year. The third is mechanical electrical plumbing design, which allow fresh air flows to the space by having special design of air conditioner unit, potable water system, and usage of minimum capacity of lighting equipment. The design of the building then conclude that the building need to face east at its widest sun exposure to facade, north, and south, but then, the cantilevered concrete prevents direct sunlight the whole year.

The void In the middle of the house functions as air chimney to respond air-stacking effect at its design core. The design of the opening grill, main door allows cross air ventilation to happen in the building by having gab 10 cm opening. The chimney allows hot air flows out through the gab. In the afternoon the layout design allows natural lighting coming in so the user doesn’t need to use artificial light. For facade of the house was designed with bare concrete and GRC to ease maintenance.

The layout of Bare Minimalist Residence use open plan concept, which allows living room and kitchen combined into open room. In the first floor, the space inside is used for guest bed room which more private space for master bedroom 3.5 x 4 m and 2 more bedrooms 3m x 3m for the kids are on the second floor. The floor to ceiling is designed by having 3 m height to get more spacious space.  The public area is designed clear to be seen while the visitor come into the house, several space such as guest room, dining room, and kitchen combined into one informal space which has efficiency corridor 20 % of the total area and general space 80 % of the total area.

Client : Charles Wiriawan and Irene
Principal Architect : Realrich Sjarief
team : Bismo Prakoso, Anastasia Widyaningsih, Lia Kurnia Dewi, Silvanus Prima
General Contractor : Ir. Singgih Suryanto
Structural Engineer : Anwar Susanto – PT. Cipta Sukses
Photographs : Eric Dinardi, Andhang Trihamdhani, Donald Epiphanius
Published in : Laras 2012, IDEA, Smart Design November 2012, Home Decor July 2012